Mobiliteit: 82% van de Belgische pendelaars (sterk) getroffen door herhaalde stakingen 

Gebruikers openbaar vervoer grijpen terug naar Koning Auto 

Meer dan 8 op de 10 (82%) Belgische gebruikers van het openbaar vervoer geven aan (sterk) getroffen te zijn door de talrijke stakingen sinds begin 2025. Het vertrouwen in het openbaar vervoer – een hoofdrolspeler in de transitie naar een meer duurzame mobiliteit – krijgt zo opnieuw een flinke deuk. Dat is een van de inzichten uit de nieuwe mobiliteitsenquête van AG.  

54% van de Belgen heeft geen vertrouwen meer in het openbaar vervoer ​ 

De resultaten van het grootschalige onderzoek dat AG Insurance in april uitvoerde naar de mobiliteitsgewoonten van de Belgen, zijn opvallend. Zo blijft het vertrouwen in het openbaar vervoer bv. dalen. 54% van de Belgen geeft aan geen vertrouwen meer te hebben in het openbaar vervoer, tegenover 48% in 2019. 

De belangrijkste redenen? Veelvuldige vertragingen, slechte aansluitingen, hoge tarieven en een te lage frequentie. De meer dan 30 stakingsdagen op het spoor sinds begin 2025 hebben de vertrouwenscrisis die er al heerste wellicht nog versterkt. ​ 

Slechts een kwart van de getroffen reizigers maakte gebruik van de minimale dienstverlening 

De cijfers spreken voor zich: 82% van de Belgische reizigers zegt hinder te hebben ondervonden door de sociale acties van de voorbije maanden. Bijna één op de drie (30%) ondervond zelfs een ernstige impact. ​ 

Als oplossing stapte bijna 4 op de 10 (36%) van de betrokken reizigers opnieuw in de wagen om zich te verplaatsen – een keuze die de inspanningen voor een duurzamere mobiliteit ondermijnt. Andere alternatieven werden minder vaak gekozen: 19% nam de fiets, 15% werkte van thuis uit, en 7% koos voor carpooling. Een kwart (25%) van de getroffen gebruikers maakte gebruik van de minimale dienstverlening. 

Jolien Sabbe, Head of Sustainability bij AG: “Deze vertrouwenscrisis komt op een cruciaal moment in de transitie naar duurzamere mobiliteit. Als werkgever, verzekeraar en maatschappelijke speler ondersteunen we die shift actief. Het openbaar vervoer speelt hierbij een sleutelrol, maar als het als onbetrouwbaar wordt ervaren, haken mensen af en keren ze terug naar de wagen. Onze enquête toont aan dat wanneer een deel van het systeem faalt – zoals bij een staking – veel mensen teruggrijpen naar individuele oplossingen zoals de auto. Maar om de transitie naar duurzame mobiliteit te doen slagen, is collectieve inzet nodig: betere infrastructuur in heel België, betrouwbare dienstverlening en een hersteld vertrouwen tussen reiziger en openbaar vervoer.” 

Over het onderzoek 

De enquête werd uitgevoerd door Human8, tussen 10 april en 24 april 2025 bij 2.000 Belgen van 18 jaar en ouder, representatief voor de Belgische bevolking op vlak van leeftijd, geslacht, regio en sociale klasse. De foutenmarge bedraagt ongeveer 2%.


Lars Vervoort

Lars Vervoort

Press contact (NL)

Persberichten in je mailbox

Over AG

Met een marktaandeel (eind 2023) van 28,3% in levensverzekeringen en van 16,7% in schadeverzekeringen, is AG leider op de Belgische verzekeringsmarkt. AG verdeelt zijn producten via verschillende kanalen zodat elke klant op de hem passende manier bediend wordt: via onafhankelijke verzekeringsmakelaars en Fintro-agenten, via de kantoren van BNP Paribas Fortis en in samenwerking met grote ondernemingen en bedrijfssectoren voor hun groepsverzekeringen. AG telt meer dan 4400 gespecialiseerde medewerkers. Voor meer informatie, raadpleeg www.ag.be.