Overstromingen juli 2021: verzekeraars en Waalse regering vergoeden samen verzekerde slachtoffers

Na een constructief overleg hebben de verzekeraars en de Waalse regering een akkoord bereikt om gezamenlijk verzekerden met een woningverzekering te vergoeden die getroffen zijn door de overstromingen van 14, 15 en 16 juli. 
​ 

AG steunt volledig het akkoord tussen Assuralia en de Waalse regering

Sinds 1 maart 2006 voorziet de wetgeving in een verplichte dekking voor een groot aantal natuurrampen (waaronder overstromingen) in de brandverzekeringspolissen ‘eenvoudige risico’s’. Deze verplichte dekking is opgenomen in de huidige wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen. Verzekeraars mogen echter een tussenkomstlimiet bepalen, waarvan de totale som wordt berekend voor de gehele markt. Boven deze limiet van de verzekeraars werd de schade aanvankelijk gedekt door het Nationaal Rampenfonds en, sinds de zesde staatshervorming van 2014, door de verschillende regionale fondsen. Dit mechanisme was bedoeld om slachtoffers van natuurrampen zo snel mogelijk te helpen en te vergoeden en tegelijkertijd de solvabiliteit van verzekeraars te beschermen in geval van een grootschalige ramp.

Gezien de omvang van de schade na de overstromingen van 14, 15 en 16 juli, is het duidelijk dat het tussenkomstplafond van de verzekeraars zal worden overschreden. De autoriteiten, met name in het Waalse Gewest dat het zwaarst door de overstromingen was getroffen, en de verzekeringssector moesten dus zo snel mogelijk een oplossing vinden. Vandaag zijn de verzekeringssector (Assuralia) en de Waalse regering, na een constructief overleg, overeengekomen om gezamenlijk de slachtoffers met een woningverzekering te vergoeden. 

De principes van het akkoord tussen Assuralia en de Waalse regering zijn te vinden op www.assuralia.be.

AG aan de zijde van zijn verzekerden

Vier weken na de catastrofale overstromingen in België, blijft AG in nauwe samenwerking met zijn distributiepartners alles in het werk stellen om zijn verzekerden te helpen, zodat ze met een stevige basis opnieuw kunnen beginnen na een ramp als deze.
Tot nu toe heeft AG bijna 15.000 schadeclaims voor woonverzekeringen geregistreerd. En elke dag komen nieuwe aangiftes binnen. Voor veel dossiers werden al voorschotten betaald, voor een bedrag van bijna 25 miljoen euro. Wat autoverzekeringen betreft, ontving AG 1.150 schadeclaims. Bijna 7 van de 10 wagens worden als ‘total loss’ beschouwd. 

 Heidi Delobelle, CEO van AG: “In naam van AG heb ik actief en constructief deelgenomen aan deze onderhandelingen. Vandaag ben ik heel gelukkig dat er een akkoord is bereikt tussen Assuralia en de Waalse regering om de slachtoffers van deze verschrikkelijke overstromingen samen te vergoeden. Alle medewerkers van AG en onze distributiepartners staan meer dan ooit aan hun zijde om hen te helpen hun leven weer op te bouwen zodat ze met een stevige basis opnieuw kunnen beginnen na een ramp als deze”
Lars Vervoort

Lars Vervoort

Press contact (NL)
Laurence Gijs

Laurence Gijs

Press contact (FR)

Persberichten in je mailbox

Over AG

Met een marktaandeel (eind 2023) van 28,3% in levensverzekeringen en van 16,7% in schadeverzekeringen, is AG leider op de Belgische verzekeringsmarkt. AG verdeelt zijn producten via verschillende kanalen zodat elke klant op de hem passende manier bediend wordt: via onafhankelijke verzekeringsmakelaars en Fintro-agenten, via de kantoren van BNP Paribas Fortis en in samenwerking met grote ondernemingen en bedrijfssectoren voor hun groepsverzekeringen. AG telt meer dan 4400 gespecialiseerde medewerkers. Voor meer informatie, raadpleeg www.ag.be.