Positieve economische vooruitzichten ondanks enkele tegenvallers
In hun jaarlijkse vooruitblik op de economie en de financiële markten in 2022, tonen Wim Vermeir en Olivier Colsoul zich gematigd optimistisch, ondanks een aantal risicofactoren. In de beleggingsmix van AG nemen leningen een steeds belangrijker aandeel in.
Tegenvallers, maar ook hoopgevende signalen
Hoewel velen gehoopt hadden dat de coronacrisis dit najaar grotendeels onder controle zou zijn door de massale vaccinatiecampagnes, blijft het virus hardnekkig woeden. Toch blijft in de meeste Europese landen de impact op het gezondheidssysteem beperkt en toont de economie grote veerkracht. Verdere vaccinatiecampagnes en de ontwikkeling van nieuwe medicatie en behandelingen moeten deze positieve evolutie ondersteunen, al blijft het afwachten wat de impact van nieuwe mutaties zoals de omikronvariant zal zijn.
Heel wat sectoren en bedrijven kampen eveneens met bevoorradingsproblemen allerhande, maar ook daar ziet AG hoopgevende signalen.
Oliver Colsoul, Senior strategist AG:“Tekorten aan allerlei grondstoffen wegen op de internationale handel. Toch merken we dat de orderboeken van de bedrijven blijven vollopen en de wereldhandel opnieuw aantrekt. We zien ook de eerste tekenen dat de bottlenecks aan het verminderen zijn. De onderliggende vraag blijft dan ook sterk. We verwachten ook dat de hoge spaaroverschotten in vele landen zullen afgebouwd worden en de consumptie zal aanzwengelen, wat de industriële productie zal ondersteunen.”
Economische analisten kijken met argusogen naar de evolutie van de inflatie. Onder druk van de energieprijzen stijgt die opnieuw naar hoogten die we sinds meer dan een decennium niet hebben gezien. Colsoul verwacht dat die hoge inflatiecijfers nog een tijdje zullen aanhouden, maar geleidelijk gaan verzwakken en stabiliseren op een hoger niveau dan voor de pandemie.
Olivier Colsoul:
“Het herstel van de Europese economie zal wellicht iets trager verlopen dan eerdere vooruitzichten aangaven, maar blijft wel “on track”. Daarbij moeten het Europese herstelplan en de klimaatambities uitgedrukt in de ‘green deal” ademruimte creëren en de productiviteit versterken. De overgang naar een koolstofarme economie zal massale investeringen vereisen en het risico op inflatie verhogen. Maar tegelijkertijd geloven we dat dit op lange termijn een positief effect zal hebben, in het bijzonder voor de Europese Unie.”
Het basisscenario voor AG is er een van “normalizatie van de economie”, die de stap zet van een herstellende economie naar een sterke groei van het BBP, stijgende koopkracht en meer investeringen en waarbij de weliswaar hogere inflatie onder controle blijft.
Impact op de activa
Wat kunnen deze vooruitzichten betekenen voor de verschillende activaklassen? Olivier Colsoul trekt enkele algemene conclusies.
– Het rendement op overheidsobligaties zal vooral in de VS een opwaartse maar meer volatiele trend kennen, zonder dat dit echter de lagerente-omgeving fundamenteel zal wijzigen.
– De intrestvoeten van bedrijfsobligaties bevinden zich terug op pre-corona niveau. Hier zijn nog interessante rendementen te behalen maar enkel voor wie de juiste keuze maakt.
– Gesteund door een groeiende economie, stijgende inkomsten en goede bedrijfswinsten, bieden vooral aandelen op middellange termijn interessante opportuniteiten.
Steeds meer leningen in beleggingsportefeuille AG
AG beheert (september 2021) meer dan 78 miljard euro aan financiële activa in zijn beleggingsportefeuille. Chief Investment Officer Wim Vermeir heeft de voorbije 5 jaar het aandeel van overheidsobligaties en, in mindere mate, bedrijfsobligaties, stelselmatig verminderd. Het belang van illiquide leningen op lange termijn, zoals infrastructuurleningen en leningen voor sociale woningbouw, en – vooral het voorbije jaar – ook aandelen is dan weer toegenomen.
Wim Vermeir, Chief Investment Officer: “In ons beheer leggen we al enkele jaren sterk de nadruk op een duurzame en verantwoorde aanpak, die geïntegreerd is in het hele investeringsproces. Zo hebben we in 2021 een aantal extra sectoren uitgesloten van beleggingen. Ik denk dan o.a. aan onconventionele olie- en gaswinning en de gokindustrie. Daarnaast hebben we sinds vorig jaar ook een beleid ingevoerd van betrokkenheid en uitoefenen van stemrechten in die bedrijven waarin we investeren. Dat betekent dat we in dialoog gaan met deze bedrijven. We vragen transparantie en sporen hen aan om duurzame doelstellingen te behalen. Daarbij focussen we ons in de eerste plaats op de energiesector en die bedrijven waarin we een significant belang hebben.”
Raadpleeg ook de blog van Wim Vermeir