Volharding overwint: AG verhoogt zijn duurzaamheidsambities - (Jan Bronselaer)

Terwijl de VS afremt, groeit de urgentie: de energietransitie moet sneller en ambitieuzer. AG zet volop in op duurzaamheid.

Van Impact24 naar Elevate27

Donald Trump, de onbetwiste leider in het schrappen van beleid

In de eerste 100 dagen van zijn ambt kroont de 47e Amerikaanse president Trump zich tot de onbetwiste leider in het uitvaardigen van presidentiële decreten (zogenaamde ‘executive orders’).

Met 143 executive orders verslaat hij met vlag en wimpel Franklin Roosevelt, de nummer twee die 93 keer zijn handtekening plaatste in de depressiejaren ’30. Met deze vloedgolf aan decreten schroeft hij onder andere het klimaat- en diversiteitsbeleid terug en wordt migratie naar de VS sterk beperkt. Ook het opvoeren van importtarieven doet de teller oplopen.

Akkoord van Parijs - exit Amerika

Amerika stapt met een presidentieel decreet uit het akkoord van Parijs en met “drill, baby, drill”, wil de president de Amerikaanse olie- en gasproductie verhogen en de energieprijzen verlagen. De fossiele industrie zit met de handen in het haar. Wel blij met een olieminnende president, maar ongerust over een olieprijs die door zoveel voluntarisme onder het gemiddelde break-even[1] niveau dreigt te gaan van 50-60 dollar voor een vat. De WTI[2] noteert begin juni iets meer dan 60 dollar(*).

Bedrijven actief in hernieuwbare energie en ook klimaatactivisten maken zich nog grotere zorgen want tegelijkertijd wordt het moeilijk om bijvoorbeeld nog windmolenparken in zee te bouwen.

Nog voor Donald Trump opnieuw de sleutelbos van het Witte Huis in handen kreeg, trokken grote Amerikaanse assetmanagers zich terug uit grote klimaatinitiatieven zoals Climate Action 100+ en Net Zero Asset Managers Initiative. Ondanks deze zorgwekkende evolutie blijven de vermogensbeheerders wel trouw aan het Parijsakkoord om de transitie naar een koolstofarme economie te realiseren. Zo zoeken ze de luwte op in het Amerikaanse gepolariseerde klimaatdebat.

(*) Voor het begin van het conflict tussen Israël en Iran

“Stop met zagen en onderneem actie”

Arnold Schwarzenegger – acteur, voormalig gouverneur van Californië en pleitbezorger voor het klimaat - stapte op dinsdag 3 juni 2025 tijdens de jaarlijkse klimaattop in Wenen naar het spreekgestoelte en zei kort en krachtig: “Stop met te zagen over het Witte Huis, stroop de mouwen op en ga aan de slag.”

Ook Lindsay Hooper, CEO van het Cambridge University Institute for Sustainable Leadership, krijgt het op haar heupen van de afwachtende houding en het stilzwijgen van veel bedrijven. “De politieke aanvallen op duurzaamheidsbeleid en de opgevoerde druk vanuit de fossiele nijverheid zijn een gewilde verdeel- en heersstrategie”, schrijft zij in een recent opiniestuk van de Financial Times. “Het is een overlevingsstrijd van een sector, die beseft dat de klimaatverandering disruptief is en de ommezwaai naar propere energie onomkeerbaar is. De transitie moet versneld en opgeschaald worden.”

De transitie versnellen en opschalen, wat betekent dat?

Volgens berekeningen van het Internationaal Energieagentschap breekt het tijdperk van elektrificatie aan. Het energieverbruik groeit sneller dan de globale welvaart door de explosieve groei van artificiële intelligentie, dataverkeer, elektrische wagens, maar vooral de groeiende Chinese middenklasse is een drijvende kracht (meer dan een derde van het globale energieverbruik komt van China).

Het IEA[3] verwacht dat hernieuwbare energie dit jaar steenkool zal voorbijsteken als belangrijkste energiebron in de totale energiemix. Maar samen met olie en gas komt meer dan de helft van de energieproductie nog steeds uit fossiele brandstoffen. Het toenemende belang van hernieuwbare energie moet verdergezet en fossiele brandstoffen sneller afgebouwd worden.

Analisten van het media- en databedrijf Bloomberg berekenden dat in 2024 de investeringen in koolstofarme toepassingen stegen naar 2.100 miljard dollar. Dat is goed nieuws, maar om het 1,5°C-scenario zoals beschreven in het akkoord van Parijs te halen, is er volgens de CPI[4] jaarlijks meer dan 4 keer zoveel nodig, namelijk jaarlijks 9.300 miljard dollar in de komende twee decennia. Dit komt neer op 15 maal het BBP[5] van België.

Dat de Trump-administratie hier roet in het eten gooit, is geen goed nieuws. Het gaat de transitie niet stoppen, maar de transitie vertragen. En de klimaatproblematiek afdoen als een “hoax” of bedrog is onverantwoord beleid. De kost van het status quo (waarbij we eerder naar een opwarmingscenario gaan van 3°C is volgens de CPI[6] - voor deze eeuw - geschat op een duizelingwekkend bedrag van 1.266.000 miljard dollar en hoe langer het status quo aanhoudt hoe hoger dit zal oplopen.

Een “hoax” voor Trump, maar niet voor bedrijven en niet voor China

Het Amerikaanse zakenmagazine Forbes en de Financial Times publiceerden in april 2025 de resultaten van een anonieme rondvraag[7] bij 1.500 bedrijfsleiders van grote en middelgrote bedrijven in 15 landen waaronder de VS, China, VK, Duitsland en Brazilië. Terwijl de openheid rond duurzame thema’s door het Amerikaanse anti-beleid sterk is afgenomen, blijft 97% van de ondervraagde bedrijfsleiders de steun uitspreken voor een snelle transitie naar hernieuwbare energiebronnen. Bijna 80% wil dit gerealiseerd zien voor 2035 of sneller en een meerderheid is zelfs bereid de thuismarkt te verlaten om de productielijnen te verhuizen naar een locatie waar overheden de transitie niet belemmeren. Dit is geen ideologische keuze. “Een snelle transitie is belangrijk voor de energieveiligheid, economische groei en jobcreatie” bevestigt een grote meerderheid van de ondervraagde bedrijfsleiders.

Dat oude wegen niet leiden naar nieuwe bestemmingen, heeft ook de Chinese president Xi Jinping begrepen. De Chinese economie draait weliswaar nog grotendeels op energie uit steenkoolverbranding. “Maar”, zeggen onderzoekers van de Amerikaanse denktank RMI[8] en het Finse CREA[9]“China neemt geruisloos maar snel het leiderschap in de groene technologie.” Door die snelle transitie wordt China de eerste ‘Electrostate’.

Perseverantia vincit – Volharding overwint

Ondanks de sterke tegenwind van over de Atlantische Oceaan, blijft AG trouw aan zijn engagement met betrekking tot duurzame bedrijfsvoering. De duurzame investeringsstrategie van AG, maakt deel uit van het strategische driejarenplan van Ageas, Elevate27 en is een vervolg op het succesvolle Impact24.

Onder Impact24 investeerde AG al 12,9 miljard euro in activa met een positieve impact op de maatschappij. De helft van dit bedrag ging naar milieu-gerelateerde investeringen zoals groene obligaties, waarvan het kapitaal rechtstreeks en exclusief wordt gebruikt om milieugerichte investeringen te (her)financieren. Ook investeringen in groene gebouwen met een BREEAM[10]-certificaat, hernieuwbare energie zoals zonnepanelen en windmolenparken zowel op land als in zee, groene mobiliteit en andere groene investeringen maken deel uit van deze 12,9 miljard euro. Recent investeerde AG via het fonds I4B[11] in een van de grootste batterijparken in België.

Met de andere helft verhoogde AG zijn sociale voetafdruk met investeringen in sociale huisvesting, sociale en duurzame obligaties, schoolinfrastructuur en rusthuizen.

De koolstofintensiteit van de aandelen- en bedrijfsobligatieportefeuille, moet samen met de infrastructuurinvesteringen naar netto-nul tegen 2050. AG blijft daarmee trouw aan zijn engagement in lijn met de Europese Green Deal. Op het einde van Impact24 stond de teller op een sterke daling van -46%[12].

In het Impactrapport 2024 van AG, gepubliceerd op 30 april 2025, licht CEO Heidi Delobelle toe dat de duurzaamheidsambities van AG worden verhoogd. "Zo zullen we tegen 2027 15 miljard euro investeren in activa die bijdragen aan een duurzamere wereld, vergeleken met 12,9 miljard euro in 2024. We streven ernaar onze eigen CO₂-uitstoot tegen 2030 met 40% te verlagen en die van onze aandelen en bedrijfsobligaties tegen 2030 zelfs met 55% (scope 1 en 2) om netto-nul te zijn tegen 2050.”

[1] Break-even is het punt waarbij de totale kosten even groot zijn als de totale opbrengsten en er winst noch verlies wordt gemaakt.

[2] West Texas Intermediate verwijst naar de olieprijs verbonden aan contracten verhandeld op de New York Mercantile Exchange (NYMEX).

[3] Internationaal Energieagentschap

[4] Climate Policy Initiative

[5] Bruto Binnenlands Product van België bedroef volgens schattingen van het IMF $662 miljard in 2024

[6] The Cost of Inaction - CPI

[7] Enquête uitgevoerd door “Beyond Fossil Fuels” & “We Mean Business Coalition”

[8] Rocky Mountain Institute

[9] Centre for Research on Energy and Clean Air

[10] BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Deze methode wordt wereldwijd gebruikt om gebouwen te scoren voor verschillende duurzaamheidsprestaties.

[11] IAB – The Belgian Infrastructure Fund

[12] Tegenover basisjaar 2021

Persberichten in je mailbox

Over AG

Met een marktaandeel (eind 2023) van 28,3% in levensverzekeringen en van 16,7% in schadeverzekeringen, is AG leider op de Belgische verzekeringsmarkt. AG verdeelt zijn producten via verschillende kanalen zodat elke klant op de hem passende manier bediend wordt: via onafhankelijke verzekeringsmakelaars en Fintro-agenten, via de kantoren van BNP Paribas Fortis en in samenwerking met grote ondernemingen en bedrijfssectoren voor hun groepsverzekeringen. AG telt meer dan 4400 gespecialiseerde medewerkers. Voor meer informatie, raadpleeg www.ag.be.