Yongo ontwikkelt tool om ouders te ondersteunen bij de financiële opvoeding van jonge kinderen

Financiele-educatie.be is de naam van een nieuwe tool die kinderen van 6 tot 12 jaar moet leren omgaan met geld. De website is ontwikkeld door Yongo, een platform van AG bedoeld om kinderen te leren sparen en kennis te maken met beleggen. Via deze tool komen ouders te weten hoe vertrouwd hun kinderen zijn met geld. Vervolgens vinden ze er allerlei tips en advies van andere ouders en experten om die kennis te verbeteren. Yongo ontwikkelde het platform na een uitgebreide rondvraag bij ouders van kinderen tussen 6 en 12 jaar. Daaruit bleek dat een grote meerderheid (80%) het erg belangrijk vindt om kinderen bewust te leren omgaan met geld maar niet goed weet hoe daar concreet mee aan de slag te gaan.
​ 

Hoe werkt de tool?

Ouders kunnen op financiële-educatie.be de kennis van hun kind testen aan de hand van een quiz bestaande uit 3 rondes, aangepast aan de leeftijd van het kind. Het resultaat daarvan geeft ouders onmiddellijk een beeld van hoe vertrouwd het kind is met geld en of het kennisniveau overeenkomt met kinderen uit dezelfde leeftijdsgroep. Vervolgens geeft de tool concrete tips van andere ouders en experten om die kennis te verbeteren.
​ 

 Kenneth De Beckker, Senior onderzoeker financiële geletterdheid aan de KU Leuven:
Financiële kennis hangt nauw samen met de opvoeding en de omgeving waarin een kind opgroeit. Kinderen krijgen van thuis waarden mee rond het omgaan met geld die vaak bepalend zijn bij financiële beslissingen op latere leeftijd.”

De rol van ouders in financiële educatie

Uit het Pisa-onderzoek blijkt dat financiële attitudes al op heel jonge leeftijd gevormd worden. Het eerste aanspreekpunt in het omgaan met geld, blijven de ouders. Kinderen leren van hen de basisattitudes. Helaas hebben ouders nog altijd schroom om over geld te praten met hun kinderen. Yongo bevroeg 1000 ouders met kinderen tussen 6 en 12 jaar over de financiële opvoeding van hun kind. Daaruit bleek dat geld nog steeds een moeilijk onderwerp is in de meeste gezinnen. 4 ouders op 10 betrekken hun kind niet bij wat ze voor zoon- of dochterlief sparen. En 8 ouders op 10 praten met hun kind niet over het gezinsinkomen. Nochtans is communiceren over geld met kinderen ontzettend belangrijk. Verschillende onderzoeken bij 15-jarigen hebben aangetoond dat de score voor financiële geletterdheid significant hoger ligt bij jongeren die met hun ouders frequenter over geld praten.

 Yves Coemans, financieel expert bij de Gezinsbond:
“Financiële educatie is een zwaar begrip dat kan afschrikken. Toch hoeft het niet zo te zijn. Het gaat niet zozeer over kennis en inzichten te verwerven, maar vooral om bepaalde attitudes en competenties te ontwikkelen. Belangrijk is dat kinderen vroeg genoeg, vanaf 6 à 7 jaar, stap voor stap en op een praktische manier leren omgaan met geld.” 

Zakgeld geven is niet genoeg

Een eerste stap in de goede richting is zakgeld. Dat is een tastbaar gegeven in het leren omgaan met geld en geeft ouders een reden om geld bespreekbaar te maken. Ouders die hun kinderen zakgeld geven, denken vaak dat dit volstaat. Maar het gaat verder dan enkel in zakgeld voorzien. Het is belangrijk om met kinderen over dat zakgeld te praten en afspraken te maken, zonder de bedoeling te hebben hen te controleren of te straffen.

Zo vroeg mogelijk open over geld spreken met je kind en ervaring leren opdoen, zijn essentieel bij een financiële opvoeding.
​ 

Enkele concrete tips voor jonge ouders

Ontdek als bijlage 6 simpele tips om kinderen te leren omgaan met geld.
​ 

6 tips fin edu-pdf.pdf

PDF - 307 Kb
Lars Vervoort

Lars Vervoort

Press contact (NL)
Laurence Gijs

Laurence Gijs

Press contact (FR)

Persberichten in je mailbox

Over AG

Met een marktaandeel (eind 2023) van 28,3% in levensverzekeringen en van 16,7% in schadeverzekeringen, is AG leider op de Belgische verzekeringsmarkt. AG verdeelt zijn producten via verschillende kanalen zodat elke klant op de hem passende manier bediend wordt: via onafhankelijke verzekeringsmakelaars en Fintro-agenten, via de kantoren van BNP Paribas Fortis en in samenwerking met grote ondernemingen en bedrijfssectoren voor hun groepsverzekeringen. AG telt meer dan 4400 gespecialiseerde medewerkers. Voor meer informatie, raadpleeg www.ag.be.